Oslagbar frihet med Mc-körkort

31 juli 2020
william_eriksson

Finns det något mer frustrerande än att sitta i en riktigt lång bilkö? Som pendlare längs motorvägen är du säkert van. Olyckor sker tyvärr titt som tätt på vägarna och orsakar stora trafikstockningar. Ännu oftare verkar det vara vägarbete som aldrig tar slut. Alla bilar får stå i kö och vänta hur länge som helst. Du sitter och trummar på ratten och muttrar några väl valda ord över hur lång tid det tar. Du önskar att du bara kunde tränga förbi snabbt och smidigt. Då ser du det. En motorcyklist kommer upp jämsides med dig och kör längs med kön förbi alla bilar och hamnar till slut längst fram. Motorcyklisten behöver inte stå och vänta. 

 

Vunnit på livet 

Det är lätt att bli avundsjuk på motorcyklisterna i sådana situationer. De behöver inte ha tålamodet att stå still och vänta på sin tur. När de tagit sig förbi kön kan de fortsätta svischa fram som om de inte har något bekymmer i världen. Iklädda sina mörka hjälmar, tunga motorcykelställ och allt annat Mc-Tillbehör man behöver så har motorcyklisterna vunnit på livet. För vem blir ärligt talat inte riktigt avundsjuk när man ser hur de glider omkring på vägarna om somrarna. Finns det någon större frihet än så? 

 

 

Regler för Mc-kort 

För dig som lockas så pass mycket att du kanske bestämmer dig för att ta Mc-körkort kan du ha följande med dig i bakhuvudet. Det finns motorcyklar i tre viktklasser som också har olika ålderskrav på sig. För den allra tyngsta viktklassen (A3), tung motorcykel, ska du vara 23 år för att börja övningsköra och du får lov att köra upp för körkortet först när du fyllt 24 år. Det gäller dock enbart om du inte haft Mc-kort för någon av de lättare viktklasserna tidigare. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida för exakta regler i övriga klasser.

Fler nyheter