En pressad maskin

10 maj 2020
jonas_olsson

Kompressor är ett ord som man hör då och då, men de flesta är nog inte helt och hållet exakt säkra på vad det är för något. Man kanske associerar det ordet till maskiner och verkstäder, till kugghjul som snurrar och smutsiga platser med sot och olja? Jo, där skulle man kunna hitta en kompressor, men inte bara där. En kompressor är en maskin, och lyssnar man noga på ordet förstår man att det är en maskin som komprimerar, alltså trycker och pressar ihop, förtätar och koncentrerar. Så långt är man med, men vad är det som ska pressas samman?

 

Luft som fantastisk energibärare

Det kan vara olika saker som ska komprimeras, men en av de vanligaste är luft. Luft är en fantastisk energi, framförallt i pressad form. Ja, alltså närmare bestämt tryckluft. Tryckluft är vanligt att använda för att driva handverktyg, bromssystem i lastbilar eller för att öppna dörrar. Tänk bara på det där ljudet som hörs när bussdörren öppnas – psssh – tryckluft! Allt detta tack vare den makalösa maskinen kompressorn. Maskinen kompressorn kan även driva andra maskiner. En maskin till maskinen, alltså.

 

 

De komprimerade proffsen

Kompressorer finns i olika varianter. De finns som kolv-, radial- och axialkompressorer. Vilken sort som ska vara till vilket ändamål är inte lätt för en lekman att veta, men då är det skönt att det finns proffs att fråga. Behöver du köpa en kompressor i Stockholm med omnejd? Eller kanske hjälp att serva och laga den kompressorn du redan har? Då finns det de som är proffs på detta att kontakta! Ett förslag är Tryckluftsspecialisten AB. Tar man hjälp av ett proffs slipper man själv fundera på vad parallellkopplingar, varmgasöverblåsning och mekanisk modulering är för något, och man kan istället nöja sig med tanken att en kompressor – det är en makalös manick.

Fler nyheter