En bekväm färd

11 augusti 2020
lily_hansen

De som är riktiga finkännare kan direkt känna skillnaden mellan vilka däck man har på sin bil. Skillnaden mellan märken, modeller och vilken typ av däck det är visar sig i bekvämlighet, väghållning och höjden på ljudnivån från däcken. Men vill man ha en riktigt bekväm färd så handlar det inte enbart om själva däcken utan även om däcktrycket. Mellan framdäcken och bakdäcken ska däcktrycket skilja sig.

Men det skiljer sig även beroende på vilken temperatur det är utomhus. Luft expanderar vid värme och krymper vid kyla och det märks även på däckens tryck.  

För varje bil 

Om man inte är kunnig på bilar och däck så kan man tycka det är en obegriplig djungel att välja däck. Därför finns det idag olika register där man kan plocka ut vilka däck som passar till just den bilen man äger – beroende på märke, modell och årtal.

Även där brukar det ges ett antal alternativ, men genom att se vad som har högre betyg och lägre så kan man ändå lättare fatta ett beslut. Är man ändå osäker så kan man istället köpa sina däck via en däckfirma som kan ge tips och råd. 

 

Flera olika inriktningar

Bilverkstäder kan ha olika inriktningar. Det finns de som arbetar med endast plåtskador, fönsterbyte eller däck i göteborg. Eftersom valet av däck och även bytet kan ses både som en enkel åtgärd och en mycket viktig, så är det helt upp till den egna plånboken, smaken och säkerheten vilket alternativ som man väljer.

Däremot är oftast rådet när man ska byta däck att man använder sig av en momentstav eftersom det kan vara svårt att veta hur hårt man ska dra bultarna och att man har dragit åt tillräckligt. Har man inte en sådan så bör man helst uppsöka en verkstad som kan hjälpa till så att däckbytet blir ordentligt gjort.

Fler nyheter