Dags för kamremsbyte?

19 augusti 2020
william_eriksson

Det är bra att ha koll på när det är dags att byta kamrem och känna igen de vanligaste tecknen på att det är något fel på kamremmen. I bilens instruktionsbok brukar det stå efter vilket miltal det är dags att byta kamremmen. Vanligen brukar det vara efter 12 000 mil men det kan variera beroende på bilmodell.

Det är mycket viktigt att kamremmen är i bra skick då det annars kan orsaka stora skador på bilens motor. Är du osäker på om det är dags bör du kontakta en serviceverkstad som kan kontrollera om det är dags för kamremsbyte.

 

Hur mycket kostar ett kamremsbyte?

Priserna varierar beroende på modell och bilverkstad. Kamremsbyte i Stockholm behöver inte bli så dyrt då det finns många bilverkstäder och du kan jämföra offerter för bästa pris. Vanligen kostar ett kamremsbyte mellan 5000 och 10 000, inklusive arbetet.

Det går att byta kamrem själv, men då ska du vara duktig på motorer och ha rätt verktyg och redskap hemma. Även om det kan kosta en del så är det värt det att alltid se till att byta kamremmen i tid för att undvika stora kostnader om motorn går sönder helt. Det är lite som att gå till tandläkaren regelbundet.

 

Vanliga tecken på att det är dags med kamremsbyte

Det finns några vanliga tecken på att det är dags för kamremsbyte som är värda att hålla utkik efter. Några tecken är dock:

  1. Motorn låter konstigt. Ofta uppstår ett tickande eller skramlande ljud
  2. Du ser små sprickor på kamremmen. Men då måste du ta bort skyddslocket och själv noggrant kontrollera kamremmen för att se det.
  3. Du kan inte starta motorn, när du vrider om nyckeln händer alltså ingenting.

När det är dags för bilservice så kan du be bilverkstaden även kontrollera kamremmen. Vanligen upptäcks dock inte mindre fel, utan kamremmen går helt plötsligt av.  

Fler nyheter